Fiets maakt gelukkig en dit is waarom

Picture from www.tofutripping.com

Van geluksprofessor Leo Bormans leerde ik gisteren dat Nederlanders zo gelukkig zijn omdat ze zoveel fietsen. Drie factoren voor het ervaren van geluk zijn namelijk autonomie, competentie en verbinding. “Met anderen kunnen fietsen, het stuur in eigen hand, waar je maar wil gaan, dat is gelukmakend!” En niet alleen daarom is het tijd om de Nederlandse fiets eens in het zonnetje te zetten. Want wist je bijvoorbeeld dat de fiets al 200 jaar bestaat? Tijd voor een ode aan de fiets.

Eigenlijk was de fiets er al

Eerst even wat geschiedenis. In 1817 werd het eerste exemplaar van de fiets uitgevonden door Drais, de Draisine genaamd, een loopfiets. Maar als je nog iets verder teruggaat in de tijd kom je al een fietsontwerp tegen uit 1534, van Giacomo Caprotti, een leerling van Leonardo da Vinci.

Waarom is fietsen zo goed?

Dat fietsen gezond is, wist je misschien al. Er is aangetoond dat mensen die met de fiets naar werk gaan een lager vetpercentage en BMI hebben dan mensen die met de auto gaan. Het helpt mensen uit hun isolement en maakt hen onafhankelijker en mobieler. Fietsen is ook goed voor het milieu. Niet alleen omdat fietsen geen brandstof kost, de productie van een fiets kost ook veel minder energie dan die van een auto. Bovendien verbruikt een fiets geen motorolie en bevat het geen giftige accu’s. Van bamboo tot vintage, Strawberry Earth zocht de meest duurzame fietsmerken voor je bij elkaar.

Hip

En naast het feit dat de fiets gezond en duurzaam is, is de fiets tegenwoordig ook super hip. Er zijn talloze voorbeelden van ontwerpen van fietsen te vinden Ken je bijvoorbeeld een bike camper, of het ontwerp dat bamboe en 3d print materialen gebruikt? Of deze, met een handgemaakt houten stuur? Ook voor wie extra trapkracht kan gebruiken om door de stad of te cruisen, hoeft niet te vrezen, hier is de Tesla onder de fietsen.

Wielercafes

Ook het wielrennen is een trend geworden. Kijk maar eens om je heen, je ziet steeds meer groepen amateurwielrenners samen op de fiets. Stuk voor stuk kekke wielerkleding aan en glimmend gepoetste bikes daaronder. De groepen fietsers doen geregeld een ‘wielercafe’ aan, zoals ook het Eindhovense Velosoof; een eetcafé/concept store. Rutger van Velosoof vertelt: “Er is vanalles te doen bij de Velosoof. In ons pand is een klein museumpje over Bert Oosterbosch ,een mecanicien  werkt aan sportfietsen, er zijn regelmatig lezingen. Ook worden er tochten en free rides georganiseerd. Uiteraard zijn ook alle klassiekers en grote rondes op groot scherm. In Juli is er ook een plek om fietsen te huren en toeristische fietstochten te maken. Ook wordt er hard gewerkt aan een tweede werkplaats met verkoop van vintage fietsen en verkoop van kleding en gadget’s .In het weekend is het gezellig met fietsgroepen die na gedane arbeid zich te goed aan een heerlijke Kwaremont of velosophe biertje.” Daar moet je gewoon heen, met of zonder wielerfiets, toch?

De fiets brengt je op de mooiste plekken

Zelf ik ervaar ik regelmatig dat ik met een OV-fiets niet alleen sneller op mijn bestemming ben, maar ook de stad op een heel andere manier ervaar en ontdek. Je kunt je vakantie ook op de fiets organiseren en langs prachtige plekken reizen, bijvoorbeeld met ‘vrienden op de fiets’ dat je ook nog eens kennis laat maken met andere fiets- en natuurliefhebbers. In het buitenland is de fiets op steeds meer plekken een centrale rol in de mobiliteit in de stad aan het innemen, met fietspaden, als taxi of door een deelsysteem voor fietsen zoals Hopperpoint of de Youbike, bijvoorbeeld in Taipei.

Ladies cycle communities

Dat wielrennen ook steeds populairder wordt onder vrouwen, bewijst niet alleen het succes van oud profwielrenster Leontien van Moorsel met haar webshop en tochten, ook de talrijke blogs met tips, communities en fietstochten laten zien dat er veel interesse in is. Sportjournaliste Nynke de Jongh richtte vorig jaar het magazine Pedala opgericht dat de fietsende vrouw bij de hand neemt. ‘Want dat wil ze graag’, valt te lezen in sportenstrategie.nl Nog meer fan geworden van het stalen ros na het lezen van dit stuk? Ga dan zeker naar het Holland Bike Festival en vier het bestaan van de fiets mee.