fbpx
 • 1912

  1912

  We gaan terug in de tijd: In 1912 is de grondlegger Nilles van Boxel, geboren als zoon van Sjef van Boxel ’t Smidje’ genaamd, die aan de Galderseweg een smederij runde. Grootvader Sjef was op zijn beurt weer de zoon van Lee van Boxel, die molenaar en rapkoekmaker (koeienkoekjes) was in de nu nog bestaande watermolen van Meersel-Dreef.

  Sjef ’t Smidje’ trouwde in 1905 met Maria Goethals, oorspronkelijk uit de omgeving van Brugge-Gent in Vlaanderen. Uit dit huwelijk werd Nilles geboren als 3e kind. Nilles die ook in de smederij meehielp, moest toch een ander vak leren, omdat zijn broer Leo al voorbestemd was om de smederij over te nemen. Aldus ging Nilles in 1928, toen hij 16 jaar oud was, bij Jan Michielsen in Rijsbergen werken, waar zijn dagtaak bestond uit het repareren van fietsen, het plaatsen van antennes op daken en het aanleggen van elektriciteit.
  Toen hij dat ruim 2 jaar had gedaan, vond hij het tijd om voor zichzelf te beginnen.

 • 1930

  1930

  In 1930 begon Nilles en maakte de eerste 8 jaar zijn fietsen in de smederij.

  1930

 • 1938

  1938

  In 1938 was zijn huisje met winkel en werkplaats klaar en draaide hij op dezelfde plaats waar nu nog steeds het filiaal van Galder zich bevind. Voor alleen fietsen was Galder te klein en dus deed Nilles ook in elektriciteit.
  Toen in 1940 de oorlog uitbrak, bracht dat voor Nilles een hoop werk met zich mee. Hij produceerde zelf in zijn werkplaats carbidlampen, omdat deze vanwege de oorlog niet meer te koop waren. Elektrische lampen, dynamo’s en koplampen waren toen niet meer verkrijgbaar.
  Verder importeerde hij uit Hertstal en Antwerpen veel remnaven en kettingen, die toen geproduceerd werden door F.N. fabrieken in België, maar niet aan het buitenland verkocht mochten worden. De Gazelle fabriek in Nederland nam deze producten van hem af, want elke remnaaf en ketting betekende de productie van een fiets, wat weer werk en handel met zich mee bracht voor de fabriek. Zo smokkelde iedereen aan de grens kaas, boter en shag, maar Nilles fietsonderdelen.1

 • Jaren 60 - 65

  Kees & Thea

  Na de oorlog kreeg Nilles het steeds drukker met het aanleggen van elektriciteit. In de avonduren repareerde en verkocht alleen zoon Kees nog fietsen. Rond de jaren 60-65 maakte de fiets een opmars en kreeg Kees zoveel werk, dat hij niet meer aan het “elektriciteits-vak” toekwam. Toen Kees in 1971 met Thea trouwde namen ze de fietsen en bromfietsen over en begonnen de zaak verder uit te bouwen. De energiecrisis in de begin jaren 70 gaven de fiets nog een extra zetje en ook het wielrennen en toeren op de fiets kwam toen opzetten. Hierna volgen er heel wat kleine verbouwingen totdat in 1996 de zaak groots is verbouwd door overname van het naastliggende huis. Dit alles resulteerde in een enorme groei. Ondertussen waren hun 2 zoons: Jeroen en Bas beide werkzaam in de zaak. Nu springen ze nog bij als het nodig is en ontfermen ze zich vooral ook over de kleinkinderen Nikkie, Tessa & Max.

  Jaren 60 - 65

 • 1994

  Jeroen en Annemieke

  Jeroen gaat in 1994 samen met vader Kees en moeder Thea verder in de zaak in Galder. In 2004 nemen Jeroen en zijn vriendin Annemieke de zaak over van Kees en Thea. Ze blijven nog wel actief in de winkel, want niemand kan nog zonder hen, …bovendien: het bloed kruipt waar het niet gaan kan!
  In September 2004 zijn Jeroen en Annemieke in het huwelijk getreden en hebben inmiddels 2 dochters en een zoon: Nikkie, Tessa & Max.

 • 1999

  Bas en Sonja

  In 1999 is in Gilze een filiaal bijgekocht, dat gerund wordt door zoon Bas en zijn vrouw Sonja. zie ook de snelkoppeling GILZE. Bas nam deze beslissing na jaren ervaring op te hebben gedaan bij pa en ma in de winkel. Zijn hart ligt bij het vak en dat zie je terug in de winkel en werkplaats. Ondertussen zijn ook de opvolgers een feit: Bjorn zag in 2009 het levenslicht, gevolgd door zijn broer Niels!

  1999

Bekijk de fietsen Contact